Bulut bilişim fikrinin temelleri 1950’li yıllarda atılmıştır , 2008 den bu yana Dünya’da yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Son birkaç yıldır ülkemizde yaygınlaşan bu teknoloji oldukça hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.
Bulut bilişim teknolojisinin gelişmesi sayesinde, büyük verilerin internet üzerinde depolanabilirliği ve bu verilerin erişilebilirliği olanaklı hale gelmiştir. Bu imkanlar doğrultusunda Endüstri 4.0’ın yapı taşlarından olan büyük veri (big data) tanımı endüstride uygulanabilme imkanına sahip olmuştur. Bulut bilişim teknolojisini, big data ile olan ilişkisini, sağladığı bir çok avantajlar vardır.
Yaşamımızın hemen her alanına girmiş bulunan bilişim teknolojilerinin artık günlük işlerimizi sürdürmemizdeki desteği vazgeçilmezdir. Bununla birlikte bilişim dünyası yapısı gereği teknolojinin hızlı değiştiği ve bu değişimin de yeni yapıları sürekli olarak gündeme getirdiği bir dünyadır. Teknolojik gelişmeler şimdiye kadar bilişim kaynaklarının dev terminallerin yer aldığı merkezi noktalarda tutulmasından giderek mini bilgisayarlara hatta kişisel bilgisayarlara (PC) doğru uzaklaşma yönündeydi. Şimdilerde ise, daha ucuz ve güçlü işlemciler ile daha hızlı ve her yerde bulunan ağların bir araya gelmesiyle oluşturulan büyük veri merkezleri bilişim dünyasını tekrar merkezileştirmektedir. Bunun yanında, bilgiye erişim için kullanılan araçların boyutları ise giderek küçülmektedir: Cep telefonları, netbooklar (küçük laptoplar) ve belki yakında tabletler (kitap büyüklüğünde dokunmatik ekranlı bilgisayarlar bilişim hizmetlerinin internet erişimine açık hale getirilmesiyle de ihtiyaç duyulan yer ve zamanda tüketilebilmesinin yolu açılarak yeni bir model oluşturulmasının adımları atılmıştır. Bulut sistemleri şirketler, okullar vb. büyük kuruluşlar tarafından kurulur ve paylaşılır. Bulut teknolojisi kullanmak, kişisel bilgisayarların yükünü azaltır ve çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucusu tarafından sağlanır..Tüketiciler, bulut teknolojilerini yoğun veri işlemlerinde kullanmaktadır. Bulut teknolojileri,bazı analistler tarafından teknolojik devrim olarak düşünülmektedir.